Het boek 

Created with Sketch.
  • Historisch perspectief
  • Onderzoek in Suriname en Nederland
  • Inhoudsopgave downloaden
  • Verrassende verhalen, vergeten geschiedenissen


Oog in oog met Paramaribo


 Verhalen over het herinneringserfgoed

Historisch persperctief 

Ieder standbeeld, ieder borstbeeld, iedere plaquette heeft een eigen verhaal, een eigen geschiedenis. Wat maakt de man of vrouw zo bijzonder voor Suriname, voor Paramaribo? Waarom is een gebeurtenis zo bepalend, zo belangrijk voor het land, de stad? Ieder verhaal wordt zo veel mogelijk verteld vanuit de tijd waarin het speelt en omdat het gedenkteken (vaak) op zijn historische plek staat ondergaat die omgeving in de verbeelding een metamorfose. Wat schrijven kranten en tijdschriften over de onthulling, wie zijn daarbij aanwezig, waarom komt er een aandenken, wat moet er herinnerd worden, wat ging eraan vooraf, wie neemt het initiatief, waar komt het beeld te staan, wie zijn de kunstenaars en wie betalen de kosten. Paramaribo zoals nog nooit gezien.
De inhoudsopgave staat onder Meer lezen.

(Op de foto staat het standbeeld van Johan Adolf Pengel op het Onafhankelijkheidsplein. Druk bij de onthulling in1974? Kijk maar hier.)Onderzoek in Suriname en Nederland

Het onderzoek naar het herinneringserfgoed is uitgevoerd in Suriname en Nederland. In Suriname is research gedaan bij het Nationaal Archief Suriname en de bibliotheek van de Stichting Surinaams Museum. De Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES) heeft een knipselarchief met bruikbare artikelen. Er is samengewerkt met vertegenwoordigers van de SGES, de Stichting Surinaams Museum en het directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.
In Nederland zijn de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag en de Universiteitsbibliotheek Leiden rijke ‘goudaders’. Duizenden kranten, tijdschriftartikelen en boeken zijn na een muisklik vaak binnen drie uur beschikbaar. Onmisbaar is Delpher.nl geweest. Deze door de Koninklijke Bibliotheek beheerde website geeft binnen enkele seconden toegang tot ruim twaalf miljoen Nederlandstalige krantenpagina´s en ligt vaak aan de basis van mooie ontdekkingen.

Inhoudsopgave downloaden

In het boek is het herinneringserfgoed verdeeld over elf thematische hoofdstukken: Koloniale overheid en koningshuis, Religie, Immigratie, Economie, Slavernij, Oorlog en strijd, Cultuur, wetenschap en sport, Politiek en vakbond,    Onafhankelijkheid, Samenleving en Buitenland.

Binnen ieder hoofdstuk is de volgorde van de verhalen chronologisch, te beginnen met het oudste gedenkteken.

Bij veel verhalen wordt verwezen naar andere gedenktekens die direct met het onderwerp te maken hebben.
De inhoudsopgave staat onder Meer lezen.


Verrassende verhalen, vergeten geschiedenissen

Gehoord over professor Flu (zie foto links)?
Gehoord over luitenant Lodewijk Stumpf?
Gehoord over Cojo, Mentor en Present?
Gehoord over expeditieleider Eilerts de Haan?
Gehoord over de immigrant Luchmon Sing?
Gehoord over het gokspel Piauw?
Gehoord over de opgehangen boef Coutanceau?
Gehoord over de historische waterput?
Gehoord over de Wojo Oema?
Gehoord over Unitas Fratrum?
Gehoord over de Spitfire 'SURINAME'?
Gehoord over oorlogsheld Harry Voss?
Gehoord over dokter Mac Donald?
Anthony Nesty is bekend. Hier zijn winnende race.